Naslovna O projektu Aktivnosti Centar Rural password FAQ Korisni linkovi Kontakt HrvatskiEnglish

AKTIVNOSTI PROJEKTA

1. Centar za odgovorni turizam Jadranske regije

Centar za odgovorni turizam, kao jedan od najvažnijih rezultata ovog projekta, zamišljen je kao instrument stručno-obrazovne podrške u razvoju teritorija naše Županije, i kao informativno – obrazovni kutak sa sjedištem u Dubrovniku, u kojem djeluju mladi stručnjaci, lokalne udruge, turistički operateri i javni djelatnici koji promiču metode odgovornog turizma i pridonose razvoju zajednice na principima održivog razvoja. Ovaj Centar će ugostiti sve operatere i stručnjake koji će se angažirati na projektu, te će organizirati veliki broj aktivnosti usmjerenih podizanju svijesti o potrebi očuvanja prirodnih i kulturnih resursa teritorija, te korištenje resursa na principima održivosti. VIŠE

2. Senzibiliziranje javnosti o temama odgovornog turizma: Aktivnosti informiranja i oglašavanja

Tijekom trajanja projekta kontinuirano smo upoznavali javnost s projektnim aktivnostima i temama koje projekt obuhvaća, putem okruglih stolova, medija, prezentacija, radnih sastanaka i stručnih skupova, kako bismo promovirali metode održivog razvoja i odgovornog turizma, te kako bi se pokrenulo prepoznavanje i poticanje budućih dionika lokalnog razvoja.

U tu svrhu DEŠA je realizirala i provela niz aktivnosti senzibiliziranja i informiranja javnosti:

 • Prezentacije projekta i upoznavanje javnosti s aktivnostima projekta

  Već u prosincu 2007. projekt je predstavljen lokalnim institucijama, resornim udrugama i ostalim građanima grada Dubrovnika. Uz asistenciju Paola Rotonija, voditelja programa s talijanske strane, predsjednica DEŠE, gospođa Jany Hansal, je predstavila sve projektne ciljeve i aktivnosti.
  U veljači 2008. u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika, DEŠA-Dubrovnik je organizirala sastanak s ciljem moguće suradnje i definiranja partnerskih odnosa za provedbu međunarodnog projekta „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“. Sastanku su nazočili predstavnici COSPE iz Firenze, RegijeMarche, Se.A. Ancona, DEŠE-Dubrovnik, grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. 
  Delegacija Regije Marche, predvođena gospođom Marinom Maurizzi, pročelnicom ureda za međunarodnu suradnju, posjetila je Dubrovnik 7. veljače 2008. Delegaciju je primila županica DNŽ, gospođa Mira Buconić i njezin zamjenik Ivo Karamatić sa suradnicima, te su razgovarali o suradnji na provedbi međunarodnog projekta „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“, koji provodi udruga DEŠA. Na ovom sastanku dogovorene su smjernice buduće suradnje te priprema Sporazuma o suradnji između DNŽ i Regije Marche. Sastanku su nazočili i predstavnici COSPE, Firenza, Se.A. Ancona i DEŠE-Dubrovnik. Ovaj sastanak i buduću suradnju inicirala je DEŠA-Dubrovnik u sklopu provedbe svojih međunarodnih projekata.
  28.02. u prostorijama Dubrovačko-neretvanske županije održan je radni sastanak Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Županijske obrtničke i gospodarske komore, Regionalne razvojne agencije DUNEA d.o.o. i DEŠE - Dubrovnik s predstavnicima talijanske Regije Marche. Na sastanku su predstavljeni ciljevi, aktivnosti i očekivani rezultati ovog trogodišnjeg razvojnog projekta u poticanju malog poduzetništva, a na osnovama održivog razvoja i iskustava partnera s talijanske strane Jadrana. Istoga dana, održan je i sastanak na Sveučilištu Dubrovnik u svezi uspostavljanja suradnje sa sveučilištima iz Regije Marche. Prvi korak je bio organiziranje okruglog stola na temu "Mogućnost stvaranja zajedničkog turističkog branda" koji je održan na Sveučilištu u Dubrovniku

 • Okrugli stolovi

  Tijekom listopada 2008, DEŠA - Dubrovnik je organizirala 5 okruglih stolova pod nazivom "Održivi razvoj i odgovorni turizam moje zajednice", koji su održani u Malom Stonu, Metkoviću, Blatu i  Pupnatu na otoku Korčuli, te u Babinom polju na otoku Mljetu. Na okruglim stolovima  su bili nazočni predstavnici lokalnih institucija, udruga, škola, turističkih agencija i ostali zainteresirani stanovnici. Predstavnice DEŠE - Dubrovnik su prezentirale projekt "Centar za odgovorni turizam jadranske regije". Svi sudionici okruglih stolova su  zajednički izradili SWOT analize stanja u svojim zajednicama.
  U travnju 2009. godine organiziran je još jedan okrugli stol u Metkoviću, te u travnju 2010. u Veloj Luci. Na ovih 7 okruglih stolova sudjelovalo je ukupno 90 sudionika.
  Okrugli stol na temu „Uloga zajednice u održivom ruralnom razvoju održan je u srpnju 2009. u Dubrovniku, te u rujnu 2009. u Opuzenu. Voditelj i gost predavač je bio g. Roman Haken, član ureda Europskog, ekonomskog i socijalnog odbora, Odjel za poljoprivredu ruralni razvoj i okoliš - međunarodna suradnja, Bruxelles i ujedno predsjednik CCO (Centar za organiziranje zajednice) iz Moravske, Češka. Cilj radionice je bio upoznati sudionike s novim europskim pristupom ruralnog razvoja „LEADER“, čije programe već koriste zemlje članice EU. G. Haken je sudionike radionice upoznao i sa primjerima LEADER-a u Češkoj kao i uspjesima čeških lokalnih akcijskih grupa. 18 sudionika

 • Međunarodni stručni skupovi

  U studenom 2008. održan je Međunarodni stručni skup pod nazivom „Novi pristupi razvoju teritorija“. Teme konferencije obuhvatile su pojmove teritorija, prirodne i kulturne baštine, prirodnog i kulturnog krajolika, lokalnog identiteta, te su predloženi novi instrumenti i inovativne formule za razvoj ruralnih područja i promicanje odgovornog razvoja turizma. Ovom događaju je prisustvovalo 83 sudionika.
  U studenom 2009. Održan je Međunarodni stručni skup “Teritorijalni pristup razvoju turizma”.  Eminentni stručnjaci iz Italije i Hrvatske koji se bave istraživanjem i provedbom različitih disciplina  i projekata, predstavili su  integralni  pristup  razvoju teritorija kroz sinergiju disciplina kao što su  sociologija,  psihologija, antropologija, arhitektura i prostorno uređenje. Rasprava o lokalnim turističkim sustavima (STL – Sistemi turistici locali) zapravo je rasprava o novoj ekonomiji ruralnog prostora koja se razvija, kako pod pritiskom globalizacije, tako i zbog sve većeg značaja kvalitete života u svakodnevnom životu suvremenog čovjeka i potrebe za autentičnim doživljajem. Talijanski partneri u projektu prikazali su zanimljiva rješenja koja se u ovom trenutku  primjenjuju u Italiji, dok su hrvatski stručnjaci govorili o razvoju hrvatskih destinacija u kontekstu ekonomije doživljaja koja uključuje aktivnosti na očuvanju vrijednosti resursa, zaštite baštine i sociokulturnih specifičnosti hrvatskih destinacija. Na ovom skupu je sudjelovalo 50 sudionika.

 • Kampanja podizanja svijesti

  Tijekom 2008. godine održano je niz volonterskih radionica u okviru aktivnosti kampanje podizanja svijesti. U OŠ Marina Getaldića, djeci je ukazano na važnost i potrebu volonterskog rada, te su izradili uskrsne ukrase i čestitke za štićenike doma za starije i nemoćne osobe „Domus Christi“. Učenici OŠ Marina Getaldića su u sklopu ovih radionica svake godine posjećivali štićenike doma „Domus Christi“ u uskrsno i božićno vrijeme, te ih obradovali svojim radovima.
  Radionice o važnosti i potrebi volonterskog rada održane su u O.Š. Cavtat. Na radionicama su sudjelovali učenici 2. i 3. razreda kao i njihovi nastavnici. Djeca su upućena u značaj volonterskog rada, te su izrađivali poklone za štićenike ustanove za skrb o starijim i nemoćnim osobama „Marijin dom“ u Cavtatu.
  DEŠA-Dubrovnik je, u suradnji s 4.a razredom OŠ Marina Getaldića, nakon niza radionica o zaštiti okoliša, organizirala i prigodnu izložbu dječjih fotografija povodom Dana planeta Zemlje. Izložba pod nazivom „Zato jer volim moj Grad...“ održana je 23. travnja 2010. ispred palače Sponza. Izložba je bila dio akcije  „Volim Hrvatsku – Volim Dubrovnik“ koju su organizirali Grad Dubrovnik i TZ Grada Dubrovnika. Ova akcija imala je za cilj podizanje svijesti stanovništva, a prije svega najmlađih stanovnika našega grada, o potrebi zaštite i čuvanja prirode i okoliša u kojem živimo. Na ovoj izložbi sudjelovale su fotografije učenika OŠ Marina Getaldića, OŠ Mljet, Dječiji vrtić Slano i Dječiji vrtić Gruda. U aktivnostima Kampanje podizanja svijesti sudjelovalo je preko 200 djece i učenika.

3. Obuke i treninzi
 • Obuka za pokretače lokalnog razvoja

  U sklopu provedbe projekta „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“, 16. travnja 2008. je započela obuka za pokretače lokalnog razvoja. Obuku je pohađalo 16 kandidata, uglavnom diplomiranih ekonomista i managera u turizmu. Nakon edukacije provedene u Dubrovniku, četvero najboljih polaznika je boravilo u Italiji na specijaliziranoj edukaciji. Od 18.05. – 25.05. polaznici su boravili u Regiji Marche, te su posjetili sajam Terra Futura u Firenzi.  Od četvoro polaznika ove obuke, dvoje je zaposleno na projektu. 
  U rujnu 2008. godine, Ministarstvo turizma je na temelju javnoga poziva odlučilo sufinancirati 11 projekata kroz bespovratne potpore namijenjene nositeljima turističkih projekata kojima su prethodno odobrena sredstva iz predpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova. Potporu Ministarstva turizma dobila je i DEŠA - Dubrovnik za provedbu dijela projekta "Centar za odgovorni turizam jadranske regije".
  U okviru ove potpore organizirana je još jedna obuka za pokretače lokalnog razvoja koja je održana u ožujku 2009. godine. Na samom otvaranju ovog seminara, sudionike je pozdravio državni tajnik Ministarstva turizma RH, gosp. Ivo Mujo. Predavači su bili renomirani stručnjaci iz udruge "Odraz" iz Zagreba, "Smart" iz Rijeke, Sveučilišta u Dubrovniku, inozemstva i NVO-a specijaliziranih za lokalni razvoj i projektni ciklus.
  Nakon završene obuke za pokretače lokalnog razvoja u Dubrovniku, 7 polaznika dobilo je priliku pohađati drugi dio obuke u Italiji u regijama Emilia Romagna i Marche. Na obuku se prijavilo 20 sudionika, od čega je 7 uspješno napisalo projekt i završilo obuku. Drugi dio obuke je održan od 19. do 24. travnja u Italiji. Tamo su mladi pokretači lokalnog razvoja upoznali primjere dobre prakse na principima održivog razvoja, LAG, LEADER pristup, certifikate EMAS i Ecolabel, agroturizme i horizontalne hotele.

 • Obuka za djelatnike lokalnih institucija

  Cilj ove obuke je upoznavanje djelatnika naših lokalnih institucija sa radom lokalnih institucija s talijanske strane, posebice regije Marche. Neke od aktivnosti s kojima su se sudionici obuke upoznali su: planiranje lokalnih turističkih aktivnosti, suradnja s privatnim sektorom i pokroviteljstvo, organizacija javnih kulturnih manifestacija i aktivnosti integracije s teritorijem lokalne zajednice.
  Od 07. do 10. ožujka 2009. u regiji Marche organizirana je obuka za djelatnike javnih institucija. Polaznici su posjetili sajam Tipicità, upoznali se s lokalnim akcijskim grupama i pojmom LEADER pristupa ruralnom razvoju, te s općinama Fermo, Porto Sant Elpidio, Senigallia i provincijom Ascoli Piceno, odnosno općinama koje promiču eko turizam i ruralni turizam.
  U periodu od 12. do 15.04.2010 organizirali smo drugo studijsko putovanje u Firenzu, na kojem su se sudionici upoznali sa načinom rada udruge Artigiancredito, te su posjetili i udrugu COSPE i upoznali se s projektima koje COSPE provodi u široj Regiji. U ovim aktivnostima sudjelovalo je 8 predstavnika lokalnih institucija a kroz treću godinu provedbe predviđa se sudjelovanje još 5 djelatnika lokalnih institucija.

 • Obuka za male poduzetnike

  Ova obuka namijenjena je malim i srednjim poduzetnicima iz Dubrovačko – neretvanske županije. Prvi dio obuke održava se u Dubrovačko – neretvanskoj županiji a obrađuje teme: uvod u poduzetništvo, pravno – organizacijski oblici malog i srednjeg poduzetništva, poslovni plan, računovodstvo, te pojmove održivog razvoja i odgovornog turizma. Drugi dio odnosi se na studijsko putovanje u Italiju gdje se mali poduzetnici upoznaju s primjerima dobre prakse s prinicipima održivog razvoja te razmjenu iskustava i kontakata s malim poduzetnicima iz Italije. Poseban je naglasak stavljen na ekološku proizvodnju i razvoj eko-turizma.
  Tijekom prve dvije godine organizirano je 6 obuka za male poduzetnike u koje je bilo uključeno 80 malih poduzetnika sa područja Dubrovačko – neretvanske županije. Od tog broja, 30 ih je sudjelovalo na studijskom putovanju u Italiji: regije Toscana, Umbria i Marche. Sudionici su se upoznali s primjerima dobre prakse, te razmijenili znanja i iskustva.
  Za sudionike u projektu, male ili potencijalne poduzetnike u turizmu,  organizirani su tečajevi engleskog jezika u Stonu, na otoku Mljetu, u Opuzenu i Veloj Luci. Tečajeve stranih jezika, informatike i kreativne radionice kontinuirano organiziramo diljem DNŽ sukladno potrebama lokalne zajednice.

 • Obuka za izradu lokalnih akcijskih planova

  U okviru aktivnosti Izrade lokalnih akcijskih planova (link na LAP), DEŠA je organizirala predavanje „Lokalni akcijski planovi“, studentima Sveučilišta u Dubrovniku te njihovim mentorima prof. Pavlić, prof. Portolan, prof. Puh te prof. Peručić, u okviru projekta Centar za odgovorni turizam Jadranske regije. Predavači su bile gospođe Jany Hansal i Ana Cvjetković.
  U ožujku 2009. je održan sastanak sa studentima i profesorima Sveučilišta u Dubrovniku, na kojem smo studentima podijelili prethodno osmišljene i pripremljene ankete, namijenjene stanovnicima Dubrovačko – neretvanske županije. Rezultati ovih anketa bit će uvršteni u obradu lokalnih akcijskih planova za 5 područja Županije:

  • Dubrovnik
  • Dolina Neretve
  • Konavle i Župa dubrovačka
  • Poluotok Pelješac i Dubrovačko Primorje
  • Otoci, s posebnim naglaskom na Mljet i Korčulu

  U sklopu ove aktivnosti, organizirano je studijsko putovanje profesora i studenata Sveučilišta u Dubrovniku, u periodu od 10. do 14.5.2010. tijekom kojeg su se upoznali s integriranim sistemom razvoja teritorija s talijanske strane.
  U okviru turističkog sistema (STL) Marca Anconetana studenti su se upoznali s predstavnicom Marca Anconetane, predstavnicima Trgovačke komore, predstavnicima Provincije Ancone, konzorcijem Frassasi, provoditeljima projekta „Teatro dei Profumi e dei Sapori“, udrugom Riviera del Conero, LAG Colli Esini, predsjednikom Muzejskog sistema, predstavnicima Sveučilišta u Anconi, te predstavnicima Regije Marche.

4. Mikrokreditiranje

Jedna od najvažnijih aktivnosti druge godine provedbe projekta je uspostava garancijskog fonda. Garancijski fond namijenjen je malim poduzetnicima u Dubrovačko – neretvanskoj županiji koji tek pokreću vlastiti posao temeljen na principima održivog razvoja i proizvodnji autohtonih proizvoda. Garancijski fond iznosi €80.000,00 te će se koristiti kao garancija za mikrokreditiranje malih poduzetnika u turizmu. (prikaži/sakrij ostatak teksta)

U prosincu 2008. predstavnica udruge Link iz Mostara, održala je prezentaciju iskustava o garancijskom fondu predstavnicama udruge DEŠA. Predstavnica Link-a je predstavila osnove garantnog fonda, načine suradnje među uključenim sudionicima, te iskustva udruge Link u istome. Nažalost, ovaj model rada iz Mostara nije primjenjiv u Dubrovniku zbog različitih  zakonskih propisa i uvjeta poslovanja.
Pregovori s bankama koje djeluju na području DNŽ, trajali su izvjesno vrijeme jer smo htjeli postići najbolje uvjete za potencijalne korisnike. Nažalost, odaziv banaka bio je vrlo slab, a ponude koje smo zaprimili sadržavale su vrlo loše uvjete kreditiranja.
U veljači 2010. DEŠA – Dubrovnik je održala radni sastanak sa zamjenicom župana, gospođom Marijom Vučković, na kojem se razgovaralo o jamstvenim fondovima. Kako su uvjeti za formiranje garantnog fonda bili vrlo loši, DEŠA će u suradnji sa Dubrovačko – neretvanskoj županiji pronaći drugo rješenje u svrhu financijske pomoći malim poduzetnicima.
U okviru aktivnosti mikrokreditiranja, a u suradnji sa Dubrovačko – neretvanskom županijom, formiran je kreditni program za koji će DEŠA i Županija udružiti sredstva za garantni depozit i subvenciju kamata. Ovo je prvi put da nevladina  udruga sredstva iz međunarodnog projekta ulaže kao garantni depozit, te na osnovu svog rada i kredibiliteta uspijeva potaknuti  lokalnu upravu na suradnju, tako da Županija subvencionira dio kamate, kako bi kredit za male poduzetnike bio što povoljniji.

U sklopu ove projektne aktivnosti, u travnju 2010., DEŠA - Dubrovnik je organizirala prezentaciju rada konzorcija ARTIGIANCREDITO, neprofitnog poslovnog subjekta Regije Toscana, koji povezuje Regiju, poduzetnike i poslovne  banke, te posjeduje i razvija metodologiju lokalnog razvoja, a sve u cilju razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Prezentaciju je održao gospodin Gianni Faralli, ekspert konzorcija ARTIGIANCREDITO iz Toscane, koji je zadužen za lokalni razvoj i suradnju među lokalnim institucijama, bankama i malim poduzetnicima. Prezentacija je održana 27. travnja, u prostorijama Gradske vjećnice u Korčuli, te 28. travnja u prostorijama razvojne agencije DUNEA u Dubrovniku. - ukupno 62 sudionika
U lipnju 2010. gospođa Jany Hansal, predsjednica udruge DEŠA-Dubrovnik, gospodin Nikola Dobroslavić,  župan Dubrovačko-neretvanske županije, i predstavnici poslovnih banaka potpisali su Ugovore o poslovnoj suradnji na realizaciji Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Dubrovačko-neretvanske županije kroz Projekt „Ruralni turizam“ 8192/Cospe/CRZ.
Na nivou Županije osnovano je povjerenstvo koje će se brinuti o svim detaljima dodjeljivanja kredita te će provoditi monitoring utrošenih kreditnih sredstava. Povjerenstvo za provođenje aktivnosti i odobravanje subvencija sačinjavaju predstavnici DEŠE, predstavnici Dubrovačko – neretvanske županije te predstavnici banaka: Erste&Steiermärkische bank, Zagrebačka banka, SG Splitska banka i Hrvatska poštanska banka.   
U listopadu 2010. je Povjerenstvo zaprimilo 2 kreditna zahtjeva, koji su i odobreni.

Prijave za ovaj Natječaj su još u tijeku.

5. Izrada lokalnih akcijskih planova razvoja

Projektom je predviđena izrada 5 lokalnih akcijskih planova razvoja. Planovi lokalnog razvoja sadržavat će direktive, smjernice i obveze za sve poduzetničke aktivnosti koje će se kasnije aktivirati. Bit će izrađeno 5 planova lokalnog razvoja za slijedeća lokalna makro područja:

 • Dubrovnik
 • Dolina Neretve
 • Konavle i Župa dubrovačka
 • Poluotok Pelješac i Dubrovačko Primorje
 • Otoci, s posebnim naglaskom na Mljet i Korčulu

Kroz aktivnosti analize 5 određenih područja, bit će promovirano 5 centara lokanog razvoja s fokusom na temu ekoturizma. U centrima lokalnog razvoja sudjelovat će javni i privatni predstavnici zajednica. Svi oni, zajedno s agentima za lokalni razvoj, formirat će LOKALNI ODBOR ZA RAZVOJ koji će kasnije morati izraditi plan lokalnog razvoja i vlastitih turističkih inicijativa.
U ovu aktivnost smo uključili profesore i studente Sveučilišta u Dubrovniku (Obuka za izradu lokalnih akcijskih planova razvoja).

6. Promidžba projekta - Promidžbeni materijali

U okviru ove aktivnosti a u svrhu promidžbe projektnih aktivnosti tiskali smo:

 • promotivni letak za male poduzetnike sa područja Dubrovačko – neretvanske županije pod nazivom Rural password
 • Finalna brošura projekta prikazat će sve važne aktivnosti i rezultate projekta
 • Brošura LAP - Ova brošura je rezultat aktivnosti izrade Lokalnih akcijskih planova razvoja
 • Web stranica - ima informativni i edukativi sadržaj za sve korisnike projekta: lokalnu zajednicu, male poduzetnike i za turiste iz cijelog svijeta.

Tijekom provedbe projekta tiskali smo više informativnih letaka povezanih s aktivnostima kampanje podizanja svijesti o zaštiti okoliša, obnovi i revizalizaciji tradicije i kulturne baštine, te volonterskog rada:

 • Obnova i revitalizacija mljetskog ruha i veza
 • Vez Dubrovačkog Primorja – hrvatski suvenir
 • Obrti južnodalmatinskih otoka
 • 5. lipnja, Svjetski dan zaštite okoliša
 • Otpaci za budućnost
 • Edukacija zajednice o otpadnim jestivim uljima
 • Volonterstvo je građanska vrlina
 • Svila, naša kulturna baština
Naslovna | O projektu | Aktivnosti | Centar | Rural Password | FAQ | Korisni linkovi | Kontakt