Naslovna O projektu Aktivnosti Centar Rural password FAQ Korisni linkovi Kontakt HrvatskiEnglish
CENTAR ZA ODGOVORNI TURIZAM JADRANSKE REGIJE


Centar za odgovorni turizam, kao jedan od najvažnijih rezultata ovog projekta, zamišljen je kao instrument stručno-obrazovne podrške u razvoju teritorija naše Županije, i kao informativno – obrazovni kutak sa sjedištem u Dubrovniku, u kojem djeluju mladi stručnjaci, lokalne udruge, turistički operateri i javni djelatnici koji promiču metode odgovornog turizma i pridonose razvoju zajednice na principima održivog razvoja.

Ovaj Centar će ugostiti sve operatere i stručnjake koji će se angažirati na projektu, te će organizirati veliki broj aktivnosti usmjerenih podizanju svijesti o potrebi očuvanja prirodnih i kulturnih resursa teritorija, te korištenje resursa na principima održivosti.Centar za odgovorni turizam kao prostor za posjetitelje

Sve aktivnosti u okviru projekta realiziraju se unutar jedinstvenog prostora koji je, za tu priliku, uređen u travnju 2008. godine, u prostorima Lazareta, i koji će postati “Centar za odgovorni turizam Jadranske regije”. Još uvijek je u tijeku rekonstrukcija dijela prostora.

Jedan dio prostora - galerija u Lazaretima, namijenen je za posjetitelje, a predstavlja pregled lokalne kulture i tradicije (izložene fotografije, literatura). Uz izložbenu djelatnost, Centar će nuditi prostor za kontinuirane “performanse” vezane uz baštinu i potencijale teritorija kojega predstavlja (zanati, tradicionalne vještine, enogastronomija).
Udruga Centar za odgovorni turizam Jadranske regije – Misija i vizija

Na kraju projekta predviđeno je, u okviru opisane strukture, osnivanje udruge „Centar za odgovorni turizam Jadranske regije“. U radu udruge će sudjelovati:

  • Partneri projekta, Deša, Regija Marche, Cospe
  • Lokalne udruge za zaštitu okoliša
  • Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik i relevantne institucije s obje strane Jadrana
  • Ekoturistički operateri i poduzetnici koji sudjeluju u projektu ili korisnici usluga koje nude strukture nastale u okviru projekta

Potencijalni korisnici ovog Centra su mali poduzetnici (postojeći ili oni u nastajanju), institucije lokalne uprave i samouprave i mladi stručnjaci, koji će dalje kreirati projekte za razvoj i dobrobit zajednice, promicati i razvijati alternativne oblike turizma, te na taj način dati veći značaj razvoju Dubrovačko-neretvanske županije u Jadranskoj Euro-regiji. Udruga Centar za odgovorni turizam jadranske regije pojačat će suradnju sa raznovrsnim stručnjacima iz mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih institucija. Stvaranje ovakve inicijative za razvoj odgovornog turizma za područje Jadrana, omogućit će koncentraciju znanja stečenih u projektu.


U okviru ove aktivnosti, 24. studenog 2009. u Maloj vjećnici Grada Dubrovnika, sastao se inicijativni odbor za osnivanje udruge „Centar za odgovorni turizam Jadranske regije“. Članovi inicijativnog odbora, uz udruge civilnog društva DEŠA – Dubrovnik i Cospe – Firenze, su ugledne javne osobe iz akademskih zajednica Hrvatske i Italije, Dr. Sc. Saša Poljanec Borić, Prof. Alberico di Meo i Lucija Bronzan, te Grad Dubrovnik, Dubrovačko – neretvanska županija i Regija Marche, koji ovim činom pokazuju svoje opredjeljenje za održivi razvoj Jadranske regije.

   
Naslovna | O projektu | Aktivnosti | Centar | Rural Password | FAQ | Korisni linkovi | Kontakt