Naslovna O projektu Aktivnosti Centar Rural password FAQ Korisni linkovi Kontakt HrvatskiEnglish
DOLINA NERETVE

Površina

20.000 ha

Stanovništvo (2001.) 33.531
Općine i gradovi
Grad Metković, grad Ploče, grad Opuzen i općine Kula Norinska, Pojezerje, Slivno i Zažablje.

   
   


 


Delta Neretve
pokriva područje od oko 20.000 ha od čega je 12.000 ha u Republici Hrvatskoj, a ostatak u Republici Bosni i Hercegovini. Ovo područje sadrži raznolikost habitata koji tvore prekrasan i izuzetan krajolik. Močvare, lagune, jezera, plaže, rijeke, humci (vapnenački brežuljci) i planine čine mozaik prirodnih habitata na području Doline Neretve.
Šaš, močvarna polja, pješčane plaže, grebeni, krš i pećine pružaju dobar habitat raznim vrstama biljaka i životinja.

Dolina Neretve uključuje pet zaštićenih područja ukupne površine 1620 ha. To su ornitološki rezervati Pod Gredom, Prud i Orepak, ornitološki i ihtiološki rezervat Doline Neretve te zaštićena područja Modro Oko i jezero Desne.
Jezera Kuti i Parila predložena su kao ornitološki i ihtiološki rezervati.
Čitavo područje Doline Neretve predloženo je da bude park prirode.
U neretvanskome krajoliku možete uživati koristeći pješačke i biciklističke staze, ili vožnjom trupicom po rijeci.
Biciklističke staze slijede manje lokalne ceste. Neke su asfaltirane i može se voziti običan bicikl, a neke su makadamske pa se za njih preporuča mountain bike. Pješačke staze neasfaltirani su putovi i šumski putovi, a nekima se može voziti mountain bike. Staze su lako uočljive, no nisu uvijek označene.
Povijest Delte rijeke Neretve ima burnu i bogatu prošlost. Nastanjivali su je Iliri, Grci, Rimljani  i svi su ostavili svoje tragove koji su i danas vidljivi na brojnim arheoloskim nalatistima.

Poljoprivreda je tradicionalno glavna aktivnost u Dolini Neretve. Najveći dio poljoprivrednog zemljišta pokrivaju stabla mandarina, no uzgaja se i ostalo voće i povrće. Osim voća, tipični proizvodi Doline Neretve su domaće vino, rakija i dalmatinski pršut. Neretvanska kuhinja naročito je poznata po specijalitetima od žaba i jegulja. Tu spadaju brudet od žaba i jegulja, pohane žabe i jegulja na ražnju i kuhana liska.
Osim tradicionalnih neretvanskih specijaliteta u ponudi restorana su i jela od svih vrsta morskih i riječnih riba, rakova i školjki te dalmatinski pršut.

Duboka je malo, mirno mjesto, smješteno između Komarne i Kleka u istoimenoj uvali. Idealno je mjesto za sve one koji tokom odmora žele pobjeći u mir i tišinu. Kristalno čisto more uz vrlo blagu struju i lagani povjetarac garantiraju potpuno opuštanje.

Peracko blato je gradic smjesten na obali Bacinskog jezera. U jezeru zivi vise od 22 vrste ribe od kojih je 6 endemska vrsta. Uz jezero se nalaze brojna vrela pitke vode. Krajolik je prekrasan, s mnogo kamenih staza kroz nedirnutu prirodu u kojoj se stapaju maslinici i male stoljetne kucice. Grad Ploce, poznata trgovacka luka udaljen je 4 km od ovog gradica, I tamo posjetitelji mogu vidjeti mnogo kulturnih spomenika. Peracko Blato je idealno mjesto za odmor, daleko od gradske buke.

 

 

Naslovna | O projektu | Aktivnosti | Centar | Rural Password | FAQ | Korisni linkovi | Kontakt