Naslovna O projektu Aktivnosti Centar Rural password FAQ Korisni linkovi Kontakt HrvatskiEnglish
DUBROVNIK

Površina

143,35 km2

Stanovništvo
(2001.)

43.770
Naselja u
sastavu grada

Grad Dubrovnik sastoji se od 32 naselja.

Dubrovnik je jedan od najljepših gradova na Mediteranu. Ovaj prekrasan grad, jednostavne ljepote i bogat kulturno-povijesnom baštinom, dio je UNESCOVE liste svjetske kulturne baštine od 1979. godine.

Nastao u 7.st., rastao je i razvijao se kroz pomorsku trgovinu, u srednjem vijeku postaje Dubrovačka republika, a svoj procvat doživljava tijekom 15. i 16. stoljeća.

Ljepota Grada izražena je kroz jedinstvene gradske zidine, uske ulice koje se ravnomjerno ukrštavaju s glavnom ulicom, crkve,  palače i muzeje. Bio je jedini Grad-država ma istočnoj obali Jadrana koji je stoljećima odolijevao Mletačkoj republici-Veneciji.
Dubrovačka republika poznata je i po brojnim književnicima, pjesnicima, glazbenicima, matematičarima, fizičarima i drugim znanstvenicima.

Gromača je malo seoce koje se nalazi u zaleđu općine Dubrovačko primorje, na kraju lokalne ceste koja od Orašca vodi prema sjeveru. Od Dubrovnika je Gromača udaljena oko 20 km sjeverozapadno od Dubrovnika. Poznato je po Gromačkoj špilji,dobrom domaćem siru, pršutu, vinu  i srdačnim stanovnicima poznatim po iznimnoj gostoljubivosti. Stanovništvo se uglavnom bavi poljodjelstvom i stočarstvom. Prema popisu stanovnika iz 2001. godine Gromača broji 144 stanovnika.

Selo krasi crkva Male Gospe, stara mlinica i Gromačka lokva.  Često se u mjestu organiziraju mnogobrojne zabave i kulturno umjetničke manifestacije.Ovdje ćete naići na svježi zrak, netaknutu prirodu i naravno veliki broj gromača - polja u kršu po kojima je selo dobilo ime. 

 

Naslovna | O projektu | Aktivnosti | Centar | Rural Password | FAQ | Korisni linkovi | Kontakt