Naslovna O projektu Aktivnosti Centar Rural password FAQ Korisni linkovi Kontakt HrvatskiEnglish
KONAVLE
Površina

209,25 km2

Stanovništvo (2001.) 8.250
Naselja u
sastavu općine

Brotnice, Cavtat, Čilipi, Duba Konavoska, Dubravka, Dunave, Drvenik, Đurinići, Gabrile, Gruda, Jesenice, Karasovići, Komaji, Kuna Konavoska, Lovorno, Ljuta, Mihanići, Mikulići, Močići, Molunat, Obod, Pavlje Brdo, Pločice, Poljice, Popovići, Pridvorje, Radovčići, Stravča, Šilješki, Uskopje, Vitaljina, Vodovađa, Zastolje, Zvekovica

Poštanski broj 20210 Cavtat
   


 

 

Konavle – područje na krajnjem jugu Hrvatske, jugoistočni je dio današnje dubrovačke rivijere, kupnjom kojeg je Dubrovačka Republika u 15. stoljeću zaokružila svoj teritorij. Konavle su predio posebnih prirodnih ljepota i kontrasta: brdskog i nizinskog, gorskog i krševitog, modrog i zelenog, ili kako bi to Konavljani rekli Gornje i Donje bande. Sa sjevera obrubljene konavoskim brdima, s juga Jadranskim morem, na istok se protežu do samog ulaska u Bokokotorski zaljev i poluotoka Prevlake, a na zapad se spuštaju do pitomih uvala Cavtata i Oboda.

Očuvana priroda, jedinstvena i visokovrijedna ruralna arhitektura, brojni spomenici tisućljetne povijesti ovog kraja, stoljetne tradicije očuvane kroz folklor, jedinstvena konavoska nošnja i konavoski vez, sklad življenja čovjeka i prirode... sve to Konavle čini jedinstvenim i prepoznatljivim
Konavle dobivaju ime po latinskoj riječi "canalis", nekoj od njenih izvedenica "canale", "canavia", "canabula" ili istoznačnih lokalnih izraza "konali", a odnosi na vodovodne kanale koji su od izvora u selu Vodovađa preko Konavoskog polja napajali vodom antički Epidaurum, današnji Cavtat.

Gruda je najveće selo u Konavlima, smješteno  je podno Ilijinog brda, na samom rubu Konavoskog polja, okrenuto put sjevera.) i najjači gospodarski centar (poljoprivreda, vinarstvo..)

Čilipi su poznati po održavanju nedjeljne svete mise, nakon koje se za posjetitelje priredjuje kulturni program koji pokazuje bogatstvo konavoske narodne nošnje dijelovi koje su izrađeni od svile, koja se proizvodi ručno. običaja. Oko trga ispred crkve na postavljenim standoivma nude se tradicionalni vezovi aplicirani na korisne proizvode poput stolnjaka, nadstolnjaka, košulja i sl.  Također se nude lokalni proizvodi: domači džem od ljute naranče, rakija i dr.

Radovčići se nalaze južno od Konavoskog polja. Selo ima  izlaz na more s obalom dužine 3 kilometra.
Dijeli se na tri djela, Gornje selo u kojem obitava najveći broj stanovnika, Srednje selo, gdje se nalazi i mjesna područna škola sa tri razreda, koju pohađaju i đaci iz Poljica i Mikulića te Donje selo, koje mještani još nazivaju i Vinogradci.

Ispod sela se nalazi prelijepa plaža Pendža,s vrlo čistim morem. Na području između sela i susjednih Poljica konavoske su stijene najviše, dosežu visinu i do 200 m. U selu postoji staja i koral sa konjima za rekreacijsko jahanje, te s lijepom jahačkom stazom kroz prirodu. Uživanje pružaju šetnje kroz prirodu, stanovnici su prijateljski i gostoljubivi i gostima pružaju mogućnost uživanja u domaćoj kuhinji, voću i povrću iz njihovih vrtova.

Molunat je naselje smješteno u prekrasnoj uvali na samom jugu Konavala a, 20 kilometara jugoistočno od Cavtata.
Gospodarstvo u Moluntu se zasniva na turizmu, ugostiteljstvu i ribarstvu. U mjestu se nalazi nekoliko malih pješčanih plaža, a pogodno je za sve one koji vole setnje i pješačenje.
 

 

Naslovna | O projektu | Aktivnosti | Centar | Rural Password | FAQ | Korisni linkovi | Kontakt