Naslovna O projektu Aktivnosti Centar Rural password FAQ Korisni linkovi Kontakt HrvatskiEnglish
OTOK MLJET
Površina

100 km2

Stanovništvo (2001.) 1.111
Naselja u
sastavu općine

Babino polje, Goveđari, Polače, Sobra, Korita, Maranovići, Prožura, Blato, Pomena, Saplunara, Ropa, Kozarica, Okuklje, Prožurska luka

Glavno naselje Babino polje
   


 


Mljet
je jedan od najvećih otoka u Dalmaciji i pripada dubrovačkom aerhipelagu. Zapadna  strana otoka je proglašena Nacionalnim parkom 1960.godine.  Zaštićenost priroredi vidljiva je svugdje: po stijenama, kamenju, razvedenoj obali, malim razbacanim otočićima, šumama pinija, zaklonjenjenim uvalama, pješčanim plažama i geološkom sustavu slanih jezera, Veliko i Malo jezero, koja su prije 10000 godina bila slatkovodna.

Na Velikom jezeru je otočić svete Marije na kojem se nalazi mala crkva i samostan. Puno je zanimljivih povijesnih mjesta na otoku ali su najpoznatiji Odisejeva špilja u Babinom Polju, iskopine crkvice sv. Pavla u blizini Saplunare i ostaci rimske palače u Polačama.


Babino Polje
(398 stanovnika) jedno je od najstarijih naselja na otoku Mljetu. Selo se nalazi podno brda Velikog i Malog grada i čine ga tri zaseoka: Zadublje, Sršenovići i Zabriježje. Dugo je oko 4 kilometra. Ispod sela je prostrano i plodno Babino polje, po kojemu je selo i dobilo ime.
To je središnje i još uvijek najviše otočno mjesto u kojemu je za vrijeme Dubrovačke Republike stanovao mljetski knez.

Stanovnici Babinog Polja najčešće se bave poljoprivredom (poglavito uzgojem vinove loze i maslinarstvom) jer položaj uz plodno polje daje idealne uvjete za tu vrstu gospodarstva. Osim poljoprivrede, stanovnici se bave i ribolovom, ali udaljen položaj od mora, uvjetovao je da se stanovnici nikad nisu bavili ribarstvom u tolikoj mjeri.

Kako se u drugoj polovici 20. stoljeća cijeli otok okrenuo prema turizmu, i Babino Polje se počelo turistički razvijati. Udaljenost od mora uvjetovala je da se u mjestu otvori autokamp, a najviši vrh otoka je idealan za pješačko – planinarske ture, koje se organiziraju u proljeće i jesen.

Saplunara je malo selo smješteno na istočnoj strani otoka Mljet. Saplunara se sastoji od Velike Saplunare i Male Saplunare a oba mjesta imaju izvore pitke vode. Jugoistočni dio otoka Mljeta proglašen je "Zaštićenim krajobrazom Saplunara" već od 1965. godine, što je doprinijelo očuvanju djevičanske prirode sa endemskim biljkama, kao i jedinstvenom autohtonom šumom Pinija. More ljeti dostiže temperaturu od preko 28 C.
Saplunara je povezana s jezerima na zapadu i drugim mjestima i selima na otoku  sa lokalnom cestom, te je idealno mjesto za miran i tih odmor.


Sobra
je mala uvala na otoku Mljetu koji se koristi kao ribarska luka obližnjem Babinom Polju, jer se isto ne nalazi na obalama mora. Sobra je glavna luka na otoku Mljetu. Ovo je mjesto gdje pristaju svi trajekti iz Rijeke, Zadra, Dubrovnika, Splita, Hvaar, Korčule i Prapratna.

Sobra je povezana redovitom autobusnom linijom s ostalim mjestima na otoku. Iako Sobra ima samo oko 80 stalnih stanovnika, ovo je mjesto gdje se može lako pronaći smještaj i provesti nekoliko dana.

 

 

Naslovna | O projektu | Aktivnosti | Centar | Rural Password | FAQ | Korisni linkovi | Kontakt