Naslovna O projektu Aktivnosti Centar Rural password FAQ Korisni linkovi Kontakt HrvatskiEnglish
O PROJEKTU

Ova web stranica predstavlja aktivnosti i rezultate međunarodnog projekta „Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj“ kojeg od 2008. godine provodi udruga DEŠA – Dubrovnik, u suradnji s udrugom COSPE iz Firence. Projekt financiraju Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije i Regija Marche.
Glavni cilj projekta je pridonijeti ravnomjernom održivom razvoju gospodarstva na cijelom jadranskom području, jačajući veze, razmjenjujući iskustva i metode prekogranične suradnje.
ZASTO UOPĆE ODGOVORNI TURIZAM?

Odgovorni turizam predstavlja antitezu masovnom turizmu. On pretpostavlja, prije svega, odgovornost prema prirodnom okruženju i posvećenost njegovom očuvanju, što je osnovni preduvjet za osiguranje dugoročnog održivog razvoja, drugim riječima preduvjet za zdravlje i kvalitetu življenja lokalne zajednice. Odgovorni turizam je projekt koji može funkcionirati samo uz aktivno sudjelovanje lokalnog stanovništva.
U tom smislu, prvi zadatak na putu promicanja odgovornog turizma je obrazovanje, kojemu je cilj razvijanje svijesti lokalne zajednice, na svim razinama, od djece i mladih do onih u zreloj dobi, koji su još aktivni u društvu ili u gospodarstvu.
Svijest o odgovornom turizmu odnosi se ne samo na one koji pružaju turističke usluge, nego jednako i na one koji ih koriste. U razvijenim zemljama svijest i posvećenost odgovornom turizmu je prepoznata kao predznak civiliziranosti, spoznaja koja pojedinca obvezuje na čuvanje i zaštitu okoliša, poštivanje lokalne kulture, običaja i vjerovanja.
Održiv razvoj i socijalno poduzetništvo je sintagma pravca razvoja modernog društva koje cijeni i uvažava jednakost, pravednost, plemenitost i moralne vrline čovječanstva, sve ono što danas u globalizacijskim procesima nestaje. Brz razvoj, bez ikakvog nadzora, moćan graditeljski loby, prevelika izgradnja obale, masovni turizam, sve to donosi velik profit ali je pitanje kome? I je li takav razvoj održiv. Što će to donijeti budućim generacijama, hoćemo li potrošiti sve resurse, imamo li pravo na to?
Upravo zato civilno društvo ima posebnu ulogu upozoravati na opasnosti za društvo i zajednicu. Udruge kao što su Cospe iz Firenze i Deša iz Dubrovnika promišljaju odgovornost kao standard ponašanja pojedinca i društva.

ŠTO MOŽETE NAĆI NA OVOJ WEB STRANICI?

Na ovoj web stranici pronaći ćete opće informacije o projektu, tko su partneri, projektne aktivnosti, edukativne informacije o temama obuhvaćenim projektom, neke korisne linkove i kao jednu od najvažnijih rezultata,  rubriku RURAL PASSWORD. RURAL PASSWORD sadrži bazu podataka korisnika projekta, odnosno malih poduzetnika koji svoje poslovanje temelje na principima održivog ruralnog razvoja, a djeluju na području Dubrovačko – neretvanske županije.

Kako ovim projektom također želimo pridonijeti produljenju sezone i poboljšanju turističke ponude, zadovoljstvo nam je predstaviti one poduzetnike koji svojom ponudom znatno doprinose ostvarenju naših zajedničkih ciljeva, te istovremeno ispunjavamo želje posjetitelja koji žele osjetiti duh mjesta u potpunosti.


NAZIV PROJEKTA: Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj

(Adriatico, microimpresa e sviluppo locale, 8192/Cospe/CRZ)

Na cijelom Jadranskom području turizam je temelj gospodarskog i društvenog razvoja teritorija. Mnoga lokalna područja imaju iste probleme pri definiranju novih oblika turizma koji bi bili privlačniji turistima, a uz poštivanje društveno kulturnih lokalnih autentičnosti. U tom kontekstu, uvođenje oblika društvene odgovornosti u turističkom sektoru omogućava bolju  valorizaciju teritorija i obogaćuje turističku ponudu.

DEŠA-Dubrovnik je još 2002. godine počela raditi na ovom razvojnom programu, u suradnji s nevladinom udrugom COSPE, Firenze. Zajednički nacrt projekta predstavljen je Ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije, koje ima fond za financiranje razvojnih projekata i programa u susjednim zemljama. Kako je Regija Marche nama susjedna jadranska regija, program je predstavljen i njima. Obzirom da se radilo o državnim i regionalnim institucijama, trebale su godine da program prođe sve komisije, te je 2007. godine i odobren. Projekt se aktivno provodi od 01.03.2008 i traje do 31.08.2011.

Glavni cilj projekta je pridonijeti ravnomjernom održivom razvoju gospodarstva na cijelom jadranskom području, jačajući veze, razmjenjujući iskustva i metode prekogranične suradnje.

Specifični ciljevi projekta:
- senzibilizirati javnost o održivom razvoju i integriranom pristupu razvoja teritorija
- osnovati Centar za odgovorni turizam jadranske regije u Dubrovniku, koji će omogućiti razmjenu iskustva, znanja, inovacija i novih tehnologija, i tako doprinositi održivom razvoju cijele Jadranske regije
- valorizirati lokalne resurse i proizvode kroz odgovorni turizam
- povećati obiteljske prihode kroz eko-turističko poduzetništvo
- osnažiti procese usmjerene samozapošljavanju i razvoju privatnog i mikro-poduzetništva
- promicati suradnju i interakciju privatnih i javnih subjekata u području lokalnog gospodarstva

Aktivnosti ovog projekta većim dijelom odnose se na razmjenu znanja i iskustava, jer se Jadran percipira kao zajednički resurs, a ne kao geografska prepreka. Projekt u provedbi daje iznimnu važnost ovom dijelu Jadranske obale, jer stvaranje Centra za odgovorni turizam jadranske regije u gradu Dubrovniku, doprinijet će bržem uključivanju i ostalih jadranskih zemalja u europske integracije.

Inicijatori programa:
Izvori financiranja programa:
COSPE Firenze 
DEŠA-Dubrovnik

Ministarstvo vanjskih poslova R. Italije
Regija Marche
COSPE Firenze
DEŠA-Dubrovnik (in-kind)
Ministarstvo turizma

Partneri:

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije
Regija Marche
COSPE Firenze
DEŠA-Dubrovnik
SE.A – Segretario per l'Adriatico- Tajništvo za Jadran
Dubrovačko-neretvanska županija
Sveučilište u Dubrovniku
Naslovna | O projektu | Aktivnosti | Centar | Rural Password | FAQ | Korisni linkovi | Kontakt