Naslovna O projektu Aktivnosti Centar Rural password FAQ Korisni linkovi Kontakt HrvatskiEnglish

POLUOTOK PELJEŠAC

Površina

348 km2

Stanovništvo (2001.) 8.234
Općine na Pelješcu
Ston, Janjina, Trpanj, Orebić

Poluotok Pelješac, smješten je na jadranskoj obali,  u neposrednoj blizini Dubrovnika. Poslije Istre, najveći je Jadranski poluotok. U njegovoj okolici nalazi se cijeli niz otoka i otočića, čarobne ljepote i šarma poput i samog Pelješca.
Na ovom poluotoku doživjet ćete uistinu nesvakidašnju ljepotu i spoj novog i starog kamene kućice, uski prolazi, netaknuta priroda, kulturna i povijesna baština, nadopunjava se izuzetnom gostoljubivošću lokalnog stanovništva.


Općina Ston
podijeljena je u dva naselja Ston i Mali Ston, nalazi se na početku Poluotoka Pelješac. Dubrovačka republika započela je njegovu izgradnju u 14.stoljeću da bi se zaštitila i obranila od neprijatelja.

Ston okružuju Stonske zidine, građene po uzoru na dubrovačke, duge su 5,5 kilometara i druge po veličini u svijetu. Ston je već u 14.st imao vodovod i tekuću vodu, školu i najveću solanu u tadašnjoj Europi, koja je i danas u funkciji i proizvodi sol za tržište.

Mali Ston leži u maloj, razvedenoj uvali Malostonskog zaljeva, 2 km sjeveroistočno od Stona, tik uz pelješku cestu i na padinama Bartolomije. Mjesto je dobilo naziv po najbližem mjestu s kojim graniči Stonu s kojim je povezan zidinama s nizom od čak 20 kula.
Malostonska luka je građena u 15. stoljeću po uzoru na dubrovačku staru gradsku luku, pa je valobran sagrađen u moru ispred luke, jednako kao i u dubrovačkoj staroj gradskoj luci.

Kuna Pelješka je malo mjesto smješteno u unutrašnjosti Pelješca u općini Orebić, Dubrovačko-neretvanske županije. Prema popisu stanovnika iz 2001. godine u Kuni Pelješkoj obitava 258 stanovnika. Opstanak kraja vezan je uz vinovu lozu.

Zvonik crkve Delorite koja je izgrađena 1681. godine i posjeduje oltarnu sliku Celestina Medovića. U sklopu crkve je i franjevački samostan s galerijom slika i umjetnina fra Ambroza Testena i Celestina Medovića.


Orebić
se nalazi  na jugozapadnom djelu poluotoka Pelješca u podnožju brda Sv. Ilija (961 m). Slikoviti gradić, Orebić je kolijevka pomorskih kapetana i mornara, čija se bogata tradicija čuva u Pomorskom muzeju.
Orebić obiluje netaknutom prirodom stoljetnih borova i čempresa, maslina, badema, agava, i cvijeća. Na obližnjem brežuljku dominira Franjevački samostan (1470 g.) s vrijednim muzejom, odakle se pruža nezaboravan pogled na jedinstvene prirodne ljepote ovog kraja.

Podobuče je malo romantično mjesto na južnoj obali poluotoka Pelješca. Prema legendi za vrijeme Dubrovačke Republike ovdje je podignuta crkvica Sv. Andrije oko koje se potom širi naselje, omiljeno izletište, a danas turistička oaza.
Pored lijepe plaže u centru mjesta ima još više manjih plaža u bližoj okolici. More je vrlo čisto, pogodno za kupanje i sve vodene sportove, dok je zapadni dio mjesta idealan za šetnju, sa predivnim pogledom na krajolik.

 

Naslovna | O projektu | Aktivnosti | Centar | Rural Password | FAQ | Korisni linkovi | Kontakt