Naslovna O projektu Aktivnosti Centar Rural password FAQ Korisni linkovi Kontakt HrvatskiEnglish
MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP "ODRŽIVI RAZVOJ KROZ ODGOVORNI TURIZAM"


DEŠA – Dubrovnik je organizirala Međunarodni stručni skup "Održivi razvoj kroz odgovorni turizam", koji je održan 9. i 10. lipnja 2011. g. u Hotelu Petka u Dubrovniku. Ovaj stručni skup je treće u nizu i završno okupljanje vrsnih domaćih i stranih profesionalaca iz područja različitih djelatnosti koje su danas uključene u promišljanja o održivom razvoju općenito, a posebice o razvoju turizma.
Skup ujedno predstavlja i završni dio trogodišnjeg projekta „Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj“ kojeg je financiralo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije i talijanska Regija Marche, a kojeg provodi udruga DEŠA – Dubrovnik u suradnji s udrugom COSPE iz Firence. Glavni cilj projekta je pridonijeti ravnomjernom održivom razvoju gospodarstva na cijelom jadranskom području, jačajući veze, razmjenjujući iskustva i metode prekogranične suradnje.

U četvrtak, 9. lipnja, upriličen je susret partnera projekta „Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj“ sa predstavnicima lokalnih institucija, korisnicima projekta, predstavnicima Sveučilišta u Dubrovniku, turističkih agencija i ostalih zainteresiranih sudionika. Nakon uvodne riječi voditeljice projekta i predsjednice DEŠE gđe. Jany Hansal, skup su pozdravili Zamjenica župana Dubrovačko - neretvanske županije, gospođa Marija Vučković i pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo i turizam Grada Dubrovnika, gospodin Milan Perić.

Glavni projektni partneri su predstavili inicijativu ove prekogranične suradnje i rezultate projektnih aktivnosti, dok su korisnici projekta predstavili svoja iskustva i pozitivne učinke koje im je projekt pružio.
Također je upriličena rasprava o sagledavanju mogućnosti za nastavak prekogranične suradnje, te  utemeljenju budućeg Centra za odgovorni turizam Jadranske regije u Dubrovniku.

U petak 10. lipnja održane su prezentacije vrhunskih međunarodnih stručnjaka, kao što su prof. Harold Goodwin sa Leeds Metropolitan University i Maurizio Davolio, predsjednik udruge AITR (Associazione Italiana Turismo Responsabile), te brojni hrvatski znanstvenici i visoko kvalificirani mladi stručnjaci, koji su predstavili specifičnosti koje određuju koncept odgovornog turizma i razne aspekte njegove prakse. Na skupu je prezentirana i Hrvatska Inicijativa za Odgovorni turizam, nova platforma za promicanje odgovornog turizma, čija je inicijatorica i koordinatorica gđa. Lucija Bronzan.

Skupom se omogućilo turističkoj struci i djelatnicima iz javnih ustanova da se pobliže upoznaju s konceptom odgovornog turizma i njegovom primjenom u europskim zemljama.


Prezentacije predavača, partnera i korisnika projekta:

 

Prezentacija projekta "Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj" - DEŠA - Dubrovnik

Prezentacija projekta "Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj" - COSPE, Firenze Prezentacija Sveučilišta u Dubrovniku

Prezentacija korisnika projekta - Željka Laptalo, Nino Moretić i Frano Milina Bire


 
prof. Harold Goodwin - Responsible Tourism Maurizio Davolio - Odgovorni turizam u Italiji Jasna Dasović - Zaštita kulturnog krajolika Saša Poljanec - Borić - Odgovorni turizam odmah!

 

PROGRAM SKUPA

Profili predavača

Ostale publikacije

 
Hrvoje Carić - Promoviranje odgovornosti u turističkom planiranju

Grga Frangeš - Važnost baštine suhozida u mediteranskom krajoliku Andrija Vranić - Certificiranje odgovornih turističkih aktivnosti    
Naslovna | O projektu | Aktivnosti | Centar | Rural Password | FAQ | Korisni linkovi | Kontakt